Preaload Image
Back

кулинарски техничар

четворогодишње образовање

 

Током школовања ученици стичу знања и вештине за припрему јела и организацију целокупног рада у различитим врстама кухиња угоститељских објеката.

У данашње време овај образовни профил је један од најтраженијих на тржишту рада како у Републици Србији, тако и у иностранству. Разлози за то су многобојни а свакако се тичу експанзије туризма и угоститељства, све већој заступљености и попуњености хотела и ресторана, као и потребама за органировање великог броја манифестација које укључују ангажовање и великог броја кувара.

Такође не треба занемарити и развој струке, све већу полуларизацију кулинарства и жељу младих да постану успешни у овом послу и да буду признати као шефови.

 

 

Средња школа УТЕ је једина средња стручна школа у Србији која је увела могућност својим ученицима да похађају додатне часове практичне наставе и у потпуности савладају сва потребна знања, вештине, рутину, самопоуздање као и потпуну припремљеност за самостални рад по завршетку школовања.

Школа редовно организује и стручне посете објектима који су од значаја за кулинарство, гастрономију и угоститељство.

 

Средња школа УТЕ са поносом подстиче и омогућава ученицима да се на најбољи начин и уз веома искусне и признате наставнике и менторе, као и одличне услове припремају за стручна такмичења из кулинарства. Наши ученици имају прилику да учествују на различитим републичким и међународним такмичењима. Такво искуство оставља неизбрисив траг у њиховој даљој професионалној каријери као и веома лепе успомене.

Захваљујући успешној сарадњи између Школе и великог броја националних и међународних организација, најбољи ученици Средње школе УТЕ имају јединствену прилику да се за време школовања опробају на великом броју најпознатијих Европских такмичења.

Наставни план и програм

за образовни профил КУЛИНАРСКИ ТЕХНИЧАР

 

 

Ученици наше школе учествују на свим битним стручним манифестацијама (Сајму туризма на Београдском сајму), конгресима, званичним скуповима и свечаним пријемима. везаним за кулинарство, гастрономију и угоститељство као и на представљању школе и кулинарске струке.

За време школовања наши ученици су учлањени у званичну националну асоцијацију кувара професионалаца Србије (Куварску асоцијацију Србије), признату од WACS-а, (World Association of Chefs' Societies) што им додатно поспешује напредак и усавршавање у струци, размену искустава као и велики број других погодности.

По завршетку школовања ученици полажу матурски испит и добијају диплому 4. степена са којом могу уписати високе школе или факултете у земљи или иностранству. Ученици наше школе са дипломом 4. степена такође су квалификовани да се по добијању дипломе запосле у угоститељским и хотелијерским објектима.