кулинарски техничар
четворогодишње образовање
Током школовања ученици стичу знања и вештине за припрему јела и организацију целокупног рада у различитим врстама кухиња угоститељских објеката.
У данашње време овај образовни профил је један од најтраженијих на тржишту рада како у Републици Србији, тако и у иностранству. Разлози за то су многобојни а свакако се тичу експанзије туризма и угоститељства, све већој заступљености и попуњености хотела и ресторана, као и потребама за органировање великог броја манифестација које укључују ангажовање и великог броја кувара.
Такође не треба занемарити и развој струке, све већу полуларизацију кулинарства и жељу младих да постану успешни у овом послу и да буду признати као шефови.
Средња школа УТЕ је једина средња стручна школа у Србији која је увела могућност својим ученицима да похађају додатне часове практичне наставе и у потпуности савладају сва потребна знања, вештине, рутину, самопоуздање као и потпуну припремљеност за самостални рад по завршетку школовања.
Школа редовно организује и стручне посете објектима који су од значаја за кулинарство, гастрономију и угоститељство.
Средња школа УТЕ са поносом подстиче и омогућава ученицима да се на најбољи начин и уз веома искусне и признате наставнике и менторе, као и одличне услове припремају за стручна такмичења из кулинарства. Наши ученици имају прилику да учествују на различитим републичким и међународним такмичењима. Такво искуство оставља неизбрисив траг у њиховој даљој професионалној каријери као и веома лепе успомене.
Захваљујући успешној сарадњи између Школе и великог броја националних и међународних организација, најбољи ученици Средње школе УТЕ имају јединствену прилику да се за време школовања опробају на великом броју најпознатијих Европских такмичења.
Наставни план и програм
за образовни профил КУЛИНАРСКИ ТЕХНИЧАР